Bantningskurer – fungerar det?

Det finns många bantningskurer, men de flesta fungerar inte på sikt. Du går ner snabbt, men går sedan upp allt igen och lite till när du börjar äta som vanligt. Vill du gå ner i vikt måste du tänka långsiktigt – det finns inga mirakelkurer.


Snabba bantningskurer fungerar inte

Bantningskur

Bantningskurer som innehåller ersättningsdrycker eller liknande har ofta en väldigt kort inverkan på din vikt. Vill du gå ner i vikt långsiktigt och stanna där måste du äta på ett hälsosamt sätt som du kan tänka dig att på i resten av ditt liv.

Det finns många olika bantningskurer. De flesta får dig att kortsiktigt gå ner i vikt. Men det svåra är att hålla den nya vikten.

Det är svårt att hålla en alltför extrem diet under längre tid. Ofta leder en snabb viktnedgång till jojo-bantning och viktuppgång på sikt. Extrema dieter kan också leda till näringsbrist och ätstörningar.

Vill du gå ner i vikt kommer det att ta tid. Och låt det ta tid.

Långsiktigt med lågt kaloriintag

Äter du mindre energi än du förbrukar så går du ner i vikt. Det är hundra procent säkert. Däremot är det svårt att räkna ut exakt hur mycket energi du gör av med och svårt att äta rätt utan att svälta kroppen. Det är en fin balansgång.

Det är viktigt att du inte svälter, äter regelbundet och äter när du är hungrig.

Att räkna kalorier kan vara väldigt stressigt. Vissa dagar behöver du också mer energi än andra.

En bra metod är att äta mat som är nyttig, ger mättnad och som innehåller få kalorier. Räkna inte kalorierna utan ät bara sådan mat under en längre tid.

Välj bra fetter (lax, avokado, oljor), bra proteiner (kyckling, tonfisk) och bra kolhydrater (fullkorn).

Och träna – då kan du äta mycket mer. Efter en längre period kommer du att se skillnad.

Lågkolhydratskost – en ny ”livsstil”

Debatten om lågkolhydrat- och högfettskost har varit stor. Speciellt i media. De flesta är överens om att det fungerar. Man går alltså ner i vikt av denna typ av kost.

Kritikerna påpekar dock att man inte vet hur detta låga intag av kolhydrater påverkar kroppen. Kritiker menar också att det höga intaget av mättat fett leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

Eftersom lågkolhydratskosten är en så ny så finns det ingen forskning på hur denna kost påverkar kroppen i längden. Därför finns det bara spekulationer – åt båda hållen. Däremot går man ner i vikt.

En låg kolhydratskost är ingen bantningskur – utan en livsstil. Det är inget du bara äter i en månad och sedan börjar äta ”normalt”. Tycker du inte om kolhydrater så mycket och hellre äter kött och feta såser så kan denna diet vara något för dig. Om du vågar ta risken innan forskning visar att det inte är farligt.